Rhodesian Ridgeback Rasbeschrijving

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback heeft zijn oorsprong in Zuidelijk Afrika en is gefokt voor de lange jacht. Het was zijn taak om leeuwen, maar ook ander groot wild, tot staan te brengen en in bedwang te houden tot zijn baas het kon schieten. Soms doodde hij zijn prooi echter ook zelf. Naast dit werk als jachthond, werd de ridgeback in het land van herkomst gebruikt als waakhond. Kenmerkend voor het ras is de ridge, of pronk, die hij op zijn rug heeft. dit is een streep op zijn rug met haren die in tegenstelde richting groeien, van achter naar voren dus. Deze ridge heeft geen functie voor het werk van de hond en heeft geen invloed op zijn functioneren. De ridge zegt dan ook niets over de kwaliteit van een hond. Het is uitsluitend een specifiek uiterlijk kenmerk van dit ras. De Rhodesian Ridgeback is een actieve hond. Hij is niet direct een hond voor een beginner, omdat hij nogal koppig kan zijn en zijn baas in staat moet zijn om hem consequent en met duidelijke regels op te voeden. Zijn karakter is samen te vatten als excentriek. Hij heeft een bepaalde air van arrogantie, toont zich onverschillig tegenover vreemden en kenmerkt zich door een grote mate van zelfstandigheid. Deze zelfstandigheid wordt overigens gekoppeld aan een grote liefde en enthousiasme voor zijn baas. Hij is laat volwassen. Over het algemeen kan pas van een hond vantweeënhalf gezegd worden dat hij volledig is uitgerijpt.

Oorsprong

De eerste vormen van menselijk leven zijn miljoenen jaren geleden ontstaan in Afrika, in het gebied tussen Etiopië en Tanzania. De vaardigheid om te jagen is waarschijnlijk ontwikkeld in de periode tussen de 60.000 en 20.000 jaar voor Chr. De oudste rotsschilderingen waar honden op staan, en die dateren van 20.000 voor Chr. en die overal in Zuid-oost Afrika te vinden zijn, zijn gemaakt door de San, de Bosjesmannen. Het is aannemelijk dat mens en hond zich naast elkaar ontwikkelden. De oudste opgravingen van gedomesticeerde honden dateren van 7000 voor Chr. en zijn afkomstig uit Egypte. Rond 500 v. Chr. begonnen de Bantu stammen, oorspronkelijk afkomstig uit het gebied dat nu Nigeria is, met hun migratie naar het zuidelijk deel van het continent. Met hen kwamen hun honden, die gebruikt werden om het vee te beschermen en die werden ingezet voor de jacht. Vanaf 900 na Chr. was er een uitgebreide handel tussen Oost-Afrika met de Perzische golf en met India. De Portugezen kwamen aan het einde van de vijftiende eeuw en van hen zijn dan ook de eerste beschrijvingen van ‘honden met een ridge’. Mogelijk dat de San en de Khoikhoi (Hottentotten) deze honden of althans honden met de erfelijke aanleg voor de ridge, van de Bantu hebben gekregen. Theoretisch zou het kunnen dat deze mutatie via handelslieden uit het Oosten naar Afrika is gekomen.

 

Ontstaan van het ras

Op 6 april 1652 landde Jan van Riebeeck op de Kaap en werd het schiereiland gekoloniseerd. De San waren toen al voor het merendeel verdreven door de KhoiKhoi, die in het bezit waren van jachthonden met een ridge en die vermaard waren om hun vaardigheden tijdens de jacht. De kolonisten hadden ook jachthonden meegenomen uit Europa. Bloedhonden, Mastiffs, Deerhounds en Bulldogs. In de loop der tijd werden die gekruist met de locale honden met een rigde. Met de komst van Hugenoten en Engelsen trokken de Boeren steeds verder van de Kaap het achterland in. Zo onstond er in de loop van zo’n 200 jaar na veelvuldige kruisingen van allerlei rassen met de locale hond van de Khoikhoi een ‘nieuw’ ras uit ‘oude’tijden.

 

Karakter

De Rhodesian Ridgeback is een trotse en intelligent hond, afstandelijk naar vreemden maar zonder tekenen van agressie of verlegenheid. Hij wil graag naast je staan en voelt er eigenlijk niets voor om onder de baas te staan. Het is een echte jachthond die veel lichaamsbeweging nodig heeft, maar die thuis het liefst slaapt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zijn heupen en ellebogen de eerste 18 maanden niet te veel belast worden.  Een consequente opvoeding is zeer belangrijk en als de eigenaar geen leiding geeft, zal de hond dit snel overnemen. Als u van een hond verwacht dat hij acuut een commando zal opvolgen dan kunt u beter niet aan een Ridgeback beginnen. Een slechte socialisatie, harde aanpak en contactarmoede kunnen ervoor zorgen dat de hond permanente schade oploopt. Een Rhodesian ridgeback is duidelijk een hond die niet voor iedereen geschikt is. Als hij met liefde en respect behandeld wordt, is de Rhodesian ridgeback uw trouwste vriend met beslist gevoel voor humor. Wat hij van u vraagt, is dezelfde loyaliteit en respect voor zijn integriteit.

 

Gezondheid

De ridge is het belangrijkste Kenmerk van de Rhodesian Ridgeback en er bestaat een aandoening die hiermee samengaat. De Dermoid Sinus (DS) is een erfelijke, aangeboren aandoening die bij dit ras voorkomt en die samenhangt met de late sluiting van de neuraal buis in de embryonale fase. Wij geven onze drachtige teven een supplement van Foliumzuur om dit risico te verminderen. Een DS kan over de gehele lengte van de rug voorkomen, vanaf het hoofd tot en met de staart. De DS is er al bij de geboorte en kan nooit later ontstaan.  Onze pups worden meerder malen door ons,  de dierenarts en de RRCN gecontroleerd op DS.

Heup- en elleboogdysplasie komt ook voor binnen dit ras, zij het in geringe mate. Al onze honden zijn gecontroleerd op HD en ED. Daarnaast zijn de honden JME  en DM vrij.